Odkryj soczewicę!

Smaczna i pożywna, może stać się podstawą wielu oryginalnych potraw. Soczewica, kojarzona głównie jako główny składnik wegańskich dań, może się okazać cennym dodatkiem w menu każdego z nas. Przepisy na dania, w których pojawia się owa roślina strączkowa, zaskakują przecież swym bogactwem oraz różnorodnością. Pożywne zupy, pyszne sałatki czy jarskie kotlety – oto wybrane potrawy z soczewicą, których warto skosztować. A na jakie korzyści mogą liczyć te osoby, których dieta poszerzy się o ten niezwykły przysmak? Regularne sięganie po przepisy na te dania, w których pojawia się soczewica, przyniesie każdemu z nas wiele korzyści. Ta roślina strączkowa ma przecież ogromną wartość odżywczą, zatem sięganie po nią przełoży się korzystnie na stan naszego zdrowia. Soczewica to przede wszystkim bogate źródło roślinnego białka, stąd też weganie i wegetarianie zwykli traktować ją jako doskonały zamiennik dla mięsa. Znajdziemy w niej również wiele ważnych dla zdrowia witamin oraz składników mineralnych. Przepisy na wegańskie kotlety i pasztety z soczewicy cieszą się obecnie wielkim powodzeniem, a przygotowanie ich nie powinno nikomu z nas sprawić większych problemów. Soczewica może się też doskonale sprawdzić jako alternatywa dla mięsa w takich daniach, jak pierogi czy gołąbki.